Çalışma Koltuğunuz Nasıl Olmalı?

Çalışma Koltuğunuz Nasıl Olmalı?

 

Masa başında uzun çalışma saatleri ve uzun süre dinlenmeden masa başında oturmak, bel-sırt-boyun rahatsızlıklarının başlıca sebeplerindendir.

  • Uzun süre masa başında oturarak çalışanların, ilk olarak çalışma koltuğunun üretildiği materyallerin insan sağlığına zarar vermeyen malzemelerden üretilmiş olmasına ve güvenlik standartlarına dikkat etmesi gerekiyor. Çalışma koltuğunun sırtı nefes alabilen bir materyalden üretilmiş olmalıdır. Çalışma koltuğu seçerken uluslararası sağlık ve güvenlik sertifikasına sahip olup olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Sağlıklı bir çalışma koltuğunun, boyunuza ve bacak boyunuza göre yüksekliği ayarlanabilmelidir. Çalışma koltuğunuza oturduğunuzda ayaklarınız yere tam basmalı, dizlerinizin arkası koltuğa temas etmelidir. Doğru yükseklikte oturursanız, hem sırtınız hem de bacaklarınız gerekli desteği alır ve sırt ağrıları çekmezsiniz.

  • Çalışma sırasında yaptığınız hareketlere uyum sağlayacak esnekliğe, öne veya arkaya eğildiğinizde sandalyenin sizin hareketlerinizi takip etmesini sağlayan oturak ve sırt desteğindeki senkronize yatırma fonksiyonu bulunmalıdır.
  • Ofis koltuğunuz, bel boşluğunuzu ve omurganızı destekleyen bir yapıda olmalı ve vücut ölçülerinize göre ayarlanabilen bir bel desteğine sahip olmalıdır. Bel desteği sağlayan bir çalışma koltuğu duruşunuzu korumanıza yardımcı olur ve boyun kaslarındaki yüklenmeyi azaltır.

  • Farklı vücut ölçüleri sahip olduğumuzdan standart yükseklikteki ve genişlikteki kolçaklar çalışma konforumuzu etkiler. Bu nedenle, kollarınız ve omuzlarınız üzerindeki baskıyı azaltmak için derinliği ayarlanabilen, sağa-sola hareket edebilen kolçaklı ofis koltukları tercih edilmelidir.
  • Çalışma ve ofis sandalyenizde güvenlik tekerlekleri olmalıdır. Bu tekerlekler, dahili bir basınca duyarlı fren mekanizmasına sahip olmalı; böylece sandalyeye oturduğunuzda serbestçe ve kolaylıkla hareket edebilmeli ve siz sandalyeden kalktığınızda ise fren mekanizması devreye girebilmedir.
  • Uzun süre çalışırken bizi en çok şikâyet ettiğimiz noktalardan biride boyun ağrılardır. Bunu engellemek ve boynumuzu desteklemek için koltuğun boynumuza uygun yükseklikte ve oturma şeklimize göre açısı ayarlanabilen bir boyun desteği olmalıdır. Bununla birlikte bilgisayarınızın ile gözler ile bilgisayar ekranı arasındaki mesafenin 32.5-47.5 cm arasında olması önerilmektedir.

 

 

 

 

Etiketler: Ofis ve Çalışma Koltuğunuz Nasıl Olmalı?
Haziran 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR