Çalışma Ortamlarının Tasarımı

Çalışma Ortamlarının Tasarımı

 

 

Çalışma ortamlarında en sık yaşanan sağlık sorunları; Kas-iskelet ağrıları, kilo alma, halsizlik ve yorgunluk, uykusuzluk, sırt, omuz ve boyun ağrıları, konsantrasyon eksikliğidir. Dünya nüfusunun yaklaşık %80’i hayatında bir süre sırt ağrısı yaşıyor.

’Ergonomi’ terimi, ergon (çalışma) ve nomos (yasa) Yunanca kelimelerinden oluşur. Ergonomi, insan çalışma koşullarının uygunluğunun bilimsel bir araştırmasıdır. Bu bilimin en önemli görevlerinden biri, insan ihtiyaçlarına uyacak şekilde makine, işletim kontrolleri, aletler ve çalışma ortamlarını uyarlamaktır. Ergonominin asıl amacı; çalışma koşullarının insan ihtiyaçlarına uyarlanması ergonominin asıl amacı olduğundan öncelikle çalışma koşullarıyla ilgileniyoruz.

Ofis sektöründe, “İşi insana uydurma” sloganı, işyerindeki unsurların (örn. ofis koltuğu, masa, ayak desteği) bireysel olarak kullanıcının boyutlarına uyarlanması anlamına gelir. Bununla birlikte, ofis koltuğunun ergonomik tasarımı tek başına, kullanıcının sağlığını desteklemeye yetmez. Ergonomik faktörlere uygun olarak tasarlanan bir  çalışma ve ofis koltuğu, ancak kullanıcı kendi bireysel işlevlerini anlamlı bir şekilde kullanabildiğinde sağlık avantajları sağlayabilir. Sağlığı teşvik edici bir etki ancak kullanıcı ergonomik olarak tasarlanan özelliklerin doğru şekilde nasıl kullanılacağını bildiğinde başarılır.. Birçok farklı oturma ayarı ve otomatik yay gerginliği ayarı ile ofis çalışanlarının oturma pozisyonunda ortaya çıkan sırt ve bel şikâyetlerini neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilir.

Wuppertal Üniversitesi’nin yapmış olduğu çalışmalara göre ideal bir çalışma koltuğu; oturma konforu, oturma dinamiği, oturur pozisyonda anatomi, güvenlik ve kullanım kolaylığı açısından modern bir ofis koltuğundan beklenenleri karşılamalıdır.

Ofis ortamlarında çalışanların sağlığını etkileyen unsurlar;

Kullanılan ekipman (bilgisayar, mouse, çalışma masası, çalışma koltuğu…)
Çalışma alanlarının tasarımı (ofis ortamının çalışan ergonomisi ve sayısına göre tasarlanması…)
Fiziksel çevre (sıcaklık, nem, ışık, havalandırma ve gürültü…)
Bilgisayar bağımlı çalışma şeklinden dolayı hareketsiz kalmak
Çalışma yaşamlarının 80.000 saatine kada­rını masa başında geçiren insanların en çok ihtiyaç duydukları şeyler:

* Yeterli aydınlatma sağlanmış yeterince geniş, yüksekliği ayarlanabilir bir masa,
* Kişiye özel olarak ayarlanabilen uygun, ergonomik tasarıma sahip bir ofis koltuğu.


Doğru ekipman yalnızca bel ve sırt sağlığını geliştirmekle kalmaz aynı zamanda işten alı­nan memnuniyeti de önemli ölçüde artırabilir. Doğru ekipman yalnızca bel ve sırt sağlığını geliştirmekle kalmaz aynı zamanda işten alı­nan memnuniyeti de önemli ölçüde artırabilir. Uzun süreli kullanımda bile konforlu bir sürüş için en iyi uygulamaları oluşturan kaliteli bir ergonomik ofis koltuğuna yatırım yapın. 

 

 

Etiketler: Çalışma Ortamlarının Tasarımı
Haziran 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR