Swing Ofis Koltuğunun Araştırma Raporu

swing ofis koltuğu

İnsanların iş hayatlarında uzunca bir süre masa başında oturarak geçirdikleri düşünüldüğünde çalışma alanlarının sağlık üzerinde sağlığa zarar verecek etkilere engel olacak şekilde tasarlanmasının gerekliliği kaçınılmazdır. Sıklıkla karşılaşılan sağlığa zararlı unsurlar şöyle sıralanabilir:

•Bilgisayar ekranının doğru şekilde konumlandırılamaması,

•Ekranın yeterince büyük bir masada olmaması,

•Ekranın optimum yüksekliğe sahip olmaması,

•Ekranın ışığı yansıtmaması; ancak yeterli seviyede ışık vermesi

Dahası, aşağıda sıralanan tipik sağlık sorunlarından kaçınmak ve bilgisayarla doğru şekilde çalışabilmek için doğru ofis koltuğunun seçilmesi de son derece büyük önem taşır:

•Tansiyon,

•Kas ağrısı,

•Omuz kemerinde, sırtın tamamında ve kalçada yaşanan rahatsızlıklar.

Doğru şekilde tasarlanmış bir ofis koltuğu aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

•Otururken S şeklinin korunmasını sağlamak,

•Sırt kaslarını iyi destekleyecek şekilde tasarlanmış bir sırtlığa sahip olmak,

•Üst vücudu sabitleyerek omurilik üzerine binen baskıyı azaltmak,

•Uygun yastık desteği ile pelvik ve kalça kaslarını korumak,

•Oturmaktan kaynaklanan strese yol açmayacak şekilde tasarlanmış bir süspansiyon sistemine sahip olmak

 

Swing ofis koltuğunun yapısal özellikleri;

Swing ofis koltuğu yandan bakıldığından sırtlığının, omuriliğin anatomik olarak doğru şekilde hizalanmasına izin verecek şekilde oldukça iyi tanımlanmış bir S şekline sahip olduğu görülebilir.

İnsanoğlu kasları genellikle uzun süreli baskıya karşı oldukça hassas olduğundan sert sırtlığa sahip çoğu ofis koltuğu bu durumu telafi etmek için çeşitli miktarlarda yastıklamadan faydalanırlar. Swing ofis koltuğu bu konuya oldukça farklı şekilde yaklaşmaktadır. Swing ofis koltuğunun sırtlığı oldukça sağlam ve dayanıklı bir örgü yapıya sahiptir. Bu tasarım sadece iyi görünmekle kalmaz aynı zamanda da yastıklı sert sırtlığın yol açtığı dezavantajların da önüne geçer. Baskıyı alan örgü kumaş, kullanıcı uzun süreli oturarak gerçekleştirilen çalışmalardan ötürü yorgun düşse dahi sırt kaslarını oldukça yakından kavrayarak tüm sırtı eşit bir şekilde destekler. Koltuğun ayrıca yüksekliği ayarlanabilir bir omurilik desteği de bulunmaktadır. Böylelikle, kullanıcının omuriliğine şekli ne olursa olsun tam uyacak şekilde ayarlanabilir. Oturak kısmındaki süspansiyon istenmeyen tüm etkileri giderir. Kullanıcı koltuğa yaklaşık yarım metrelik bir yükseklikten bile otursa süspansiyon teknolojisi güvenilir bir şekilde etkiyi absorbe eder. Sırt süspansiyonu da oldukça ideal şekilde tasarlanmıştır. Oturak kısmının altında sol tarafa ergonomik bir şekilde konuşlandırılmış olan bir kolun hafifçe itilmesiyle sırt süspansiyonu kolaylıkla ayarlanabilir. Tam karşı konumda sağ tarafta ise koltuğun istenen yüksekliğe kolaylıkla ayarlanmasını sağlayan bir başka kol bulunur. Yükseklik fonksiyonunu ve sırtlık ayarlama özelliğini kullanan kullanıcı, oturarak yapacağı iş sırasında tam ihtiyaç duyduğu miktarda desteği ayarlayabilir. Ayrı ayrı ayar yapmaya imkan veren bu tasarım oldukça önemlidir.

Wuppertal Üniversitesi, Mesleki Sağlık, Fizyoloji ve Enfeksiyon Kontrol Bölüm Başkanı Prof. Dr. Friedrich Hofmann  tarafından 700 kişi üzerinde yapılmış bir araştırma şu sonuçlarına göre masa başında çalışanların yaklaşık %50’si bozuk bir omurilik yapısına sahip,  %30’u kambur bir duruş hakim,  %6’sı ise düz bir sırta sahip. Sahip olduğu modern teknoloji sayesinde Swing ofis koltukları bu kişilere, koltuklarını çalışmalarına uygun optimum pozisyona ayarlama imkanı veriyor.

Dinamik oturuş

 Koltuk optimum konuma ayarlanmış olsa bile koltuk üzerinde uzun süreler boyunca oturduktan sonra kullanıcı yorulacağı bir noktaya gelir ve bu noktadan sonra sırt kasları ağrımaya başlar. Bu duruma karşı önlem olarak Swing koltukları kullanıcının “dinamik bir şekilde oturmasını” sağlayacak denenmiş ve test edilmiş bir teknoloji sunar. Bunu yapabilmek için kullanıcı, sırtlığı serbest bırakmak adına koltuğun altında, solda bulunan kolu kullanır. Böylelikle, sırtlık arkaya doğru yatırılarak kullanıcının sırt kaslarını biraz rahatlatması sağlanır. Sırtlık tarafından sağlanan direnç, koltuğun altında bulunan silindirik bir düğme aracılığıyla belirlenir. Bu düğmenin döndürüldüğü tarafa yaslanma miktarı azaltılır ya da artırılır. “Dinamik oturma” yaklaşımının arkasındaki mantık; yorgunluğa karşı hareket etmek, sırt kaslarına egzersiz yaptırmaktır.

Güvenli mühendislik ve oturma konforu

Güvenli mühendislik ve oturma konforu Swing’in tasarımında herhangi şekilde yaralanmaya yol açacak görünür hiçbir tehlike bulunmamaktadır. Koltuğun tüm kenarları, köşeleri ve operasyon elemanları (kol ve çevrilebilir düğmeler) yuvarlak hale getirilmiştir. Koltukta herhangi kıstırma noktası bulunmamaktadır. Koltuğun devrilmesi de neredeyse imkânsızdır.  Beş tekerleğe sahip alt yapısı, koltuğa yüksek seviyede bir stabilite ve düşük bir yer çekim merkezi sağlar. Kol dayanakları kolaylıkla erişilebilen operatif düğmeler ile yükseklikleri ayarlanabilir niteliktedir. Bu sayede, kollara konforlu bir destek sağlanmış olur. Oturma konforuna gelince; sahip olduğu oturma teknolojisi ve konforlu ama çok yumuşak olmayan oturak yastık desteği sayesinde Swing ofis koltuğu bir kullanıcının isteyebileceği her şeye sahiptir.

Sonuç ;

Wuppertal Üniversitesi,  Mesleki Sağlık, Fizyoloji ve Enfeksiyon Kontrol Bölüm Başkanı Prof. Dr. Friedrich Hofmann tarafından yapılan rapora göre Swing, bilgisayar karşısında oturarak geçen yoğun çalışmalar sırasında haftalarca kullanılmasının ardından dahi ergonomik açıdan avantajlı ve güvenilir bir ofis ve çalışma koltuğu olduğunu kanıtlamıştır.

Swing ofis koltuğu;

•Kullanıcının, koltuğun kullanımına yönelik ayarları anında yapabilmesine izin verir,

•Oturak kısmının yastık desteği oldukça rahattır,

•Yüksekliği ayarlanabilir omurilik destekli örgü yapıya sahip sırtlık, omuriliğin sahip olduğu farklı farklı anatomik varyasyonlara mükemmel uyumu garanti eder,

•Döner koltuk her konumda sabit kalır,

•Ofis koltuğunun sahip olduğu çeşitli ayarlama imkanları sayesinde “dinamik bir oturuş” sağlanır.

Etiketler: swing ofis koltuğu,çalışma koltuğu
Haziran 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR